Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

ερχομός δεύτερου μωρού

Ποιες μνήμες από την πατρίδα έφεραν μέσα τους οι Έλληνες και οι Τούρκοι πρόσφυγες από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε (1922-23); Πώς μεταφέρθηκαν αυτές οι μνήμες στις επόμενες γενιές; Με δεδομένη τη μακρόχρονη συνύπαρξη Ελλήνων χριστιανών και Τούρκων μουσουλμάνων, φτάνει σήμερα ο απόηχος του κοινού παρελθόντος στους σημερινούς λαούς που βρίσκονται στις δύο όχθες του Αιγαίου;


ερχομός δεύτερου μωρού

πυργος λεμεσου ταχυδρομικος κωδικας

αντισταμινικα κορτιζονη

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα επιχειρήσει να απαντήσει η Ελένη Μπαστέα στη διάλεξή της την οποία θα συνοδεύσει με προβολή φωτογραφικού υλικού. Ταυτόχρονα θα εξερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η μνήμη του τόπου και η δύναμη της απώλειας διαμορφώνουν μέρος της ιστορίας και της εθνικής μας ταυτότητας.


H έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» θεσπίστηκε το 2003 στο Deree, προς τιμή του μεγάλου πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου τόσο ως αναγνώριση του εμβληματικού του ρόλου στην ιστορία, όσο και για την αποφασιστική του συμβολή στην επανεγκατάσταση του Αμερικανικού Κολλεγίου στην Ελλάδα το 1923. Την έδρα αυτή κατέχουν για τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες που ερευνούν πτυχές της ελληνικής ιστορίας.


Η Ελένη Μπαστέα είναι Regent’s Professor στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει συγγράψει πολυάριθμα άρθρα, δοκίμια, και βιβλία, μεταξύ των οποίων: The Creation of Modern Athens: Planning the Myth (Cambridge University Press, 1999), Memory and Architecture (University of New Mexico Press, 2004) και η ποιητική συλλογή Venice without Gondolas (Finishing Line Press, 2013). Έχει τιμηθεί επίσης με το βραβείο London Hellenic Prize ενώ υπήρξε φιναλίστ και για το βραβείο Runciman. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε διεθνή συνέδρια και σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ενώ δίνει διαλέξεις διεθνώς με θέμα τη μνήμη και την αρχιτεκτονική, τις πόλεις και τη λογοτεχνία, καθώς και τη σύγχρονη Ελλάδα και την Τουρκία.



ερχομός δεύτερου μωρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου